top of page

AURAN-STUDIO

TIPS OG TRIKS

Du har lagd en låt og ønsker å dele den til verden rundt deg. Du søker på google, YouTube eller lignende og blir overveldet med tips og triks for hvordan få best mulig låt ut av mikrofonen din. Du kommer også over myter som at ”du må ha en kondensatormikrofon for å få god vokallyd”, eller ”du må dempe akustikken i rommet du spiller inn i”.

 

Og selv om de fleste tipsene du leter frem kan ha et snev av sannhet i seg så kommer du i en situasjon hvor du føler deg overveldet av all informasjonen. Hvor skal du egentlig begynne? Skal du kjøpe ny mikrofon, kjøpe nytt lydkort, kjøpe en preamp eller annen hardware som du ser proffene har fordi du ikke får det til å låte som du ser for deg?

 

Sannheten er at du ikke trenger å gjøre noen av delene!

Ingen mikrofon kan noen gang gjøre opp for en dårlig ”performance”, eller fremførelse. Hvis du ikke kan sangen godt, så er det ingenting som kan redde det opptaket.

 

Når du kan låta godt, så blir det neste spørsmålet hvordan du skal fange denne fremførelsen. Ikke la deg lure av at du trenger kondensator­mikrofon. En dynamisk mikrofon, som for eksempel Shure SM57 eller Shure SM58 vil holde i lang tid. Her kommer derfor noen ting du må være obs på ved bruk av disse to forskjellige mikrofoner.

​

Dynamisk mikrofon:

  • Egner seg veldig godt i rom med ”dårlig” klang, eller mye uhåndterbar klang.

  • Du kan gå tett inn til mikrofonen og bruke stemmen med høyt volum uten å være bekymret for å vrenge til mikrofonlyden.

  • En dynamisk mikrofon trenger gjerne litt mer input-gain på lydkortet enn en kondensatormikrofon.

  • Jo lenger unna mikrofonen du kommer jo tynnere vil lyden bli, grunnet noe som kalles ”proximity effect”. Ergo, jo nærmere mikrofonen jo mer bass i lyden. Dynamiske mikrofoner er ofte mer følsom for endring i lyd basert på distansen fra lydkilden (altså munnen) til mikrofonen. Dette kan være en fordel og ulempe hvor du har mange anledninger til å forme lyden slik du vil.

  • Hvis du er redd for å vrenge lyden ved for høyt volum, kan det være aktuelt å snu hodet litt til siden av mikrofonen på de sterkeste tonene. slik at munnen peker vekk fra mikrofonen. På denne måten blir volumet jevnere samtidig som man tar hensyn til ”proximity” effekten.

 

Kondensatormikrofon:

  • Egner seg veldig godt i rom med god og varm klang. En vanlig stue har gjerne ikke en ønsket klang. Hvis det er vanskelig å få god lyd i mikseprosessen, kan dette være et tegn på at du får inn for mye uønsket klang i mikrofonen. Det kan da lønne seg å skru input-gain til lydkortet noe ned, spille inn vokalen på nytt og synge nærmere i mikrofonen. Evt. finne et mer egnet sted i huset med mindre klang. Man kan og få tak i refleksjonsfilter som skal være bak mikrofonen og i teorien sørge for bedre kontroll på klangen i rommet, men dette er gjerne en dyr investering.

  • Kondensatorer er ikke like følsomme for endring i lyd mtp. ”proximity” effekten på samme måten som den dynamiske. Men det fjerner ikke det faktum at lyden blir tynnere jo større distanse man introduserer.

  • Bør gjerne bruke ”pop-filter” for å fjerne popping. Lyder som "P" og "B" lager en poppelyd som er uønsket i miksen og er vanskelig å kontrollere i etterkant av et opptak.

  • Kondensatormikrofoner er mer sensitive for å vrenge ved høyt volum fra lydkilden. Her kan det egne seg spesielt godt å snu hodet til siden ved de høyeste og sterkeste tonene.

 

Mang en artist har brukt dynamisk mikrofon på ikoniske låter, deriblant Michael Jackson på ”Thriller”. Det viktigste er ikke hva slags mikrofon du bruker men hvordan du bruker den. Bruk derfor litt ekstra tid på å bli kjent med den mikrofonen du har fra før. Forsøk å spill inn din egen stemme i forskjellige rom, forskjellige steder i rommet og med forskjellig avstand til mikrofonen for å bli bedre kjent med hva som skal til for å fremme kvalitetene ved din stemme. Det viktigste er at du skal fange en opplevelse ved din egen stemme og sang. Og hvis det for eksempel betyr at du må holde mikrofonen i hånden istedenfor å ha den på et stativ, så holder du den i hånden.

 

Jo mer tid du bruker på å få lyden til å bli riktig ved kilden, jo lettere vil det bli for deg når det blir tid for å mikse sangen senere.

​

På denne siden vil det etterhvert komme flere tips og triks for hvordan du skal få musikken din til å låte best mulig!

​

​

SPILLE INN VOKAL - VOCAL RECORDING

​

 

Vil du ha flere hjelpsomme artikler som det her? Send meg en melding på SoMe eller HER med ønsker om hva annet du kunne tenke deg å lese om! 

  • Facebook
  • Instagram

​

© 2024 by Auran Studio

bottom of page