top of page

AURAN-STUDIO

TIPS OG TRIKS

FASEFEIL - HVA ER DET OG HVORDAN LØSE DET?

I mange tilfeller kan det være interessant å teste flere mikrofoner på én og samme lydkilde. Enten det er ved å spille inn akustisk gitar i stereo med to mikrofoner (som beskrevet i forrige artikkel), ved å spille inn el-bass med en mikrofon og et direktesignal med en DI-boks, eller ved å spille inn et trommesett som ofte innebærer langt flere enn 2 mikrofoner. Eller så kan det hende man inkluderer 808, synthbass eller andre lignende effekter for å skape mer punch eller fyldighet i lydbildet.

 

I det øyeblikket man involverer flere opptak av én og samme lydkilde, kan man møte på såkalte fasefeil. Fasefeil er gjerne vanskelig å beskrive, men enklere å observere. Dette forutsetter at man zoomer godt inn lydfilen i en eller annen innspillingssoftware (ofte kalt en DAW - Digital Audio Workstation). Det blotte øyet har vansker med å observere dette, men som du ser under kan du få øye på problemet ved å zoome inn. Nedenfor ser du et opptak en akustisk gitar med to mikrofoner for å skape en stereo effekt. Bildene nedenfor zoomer gradvis inn på lydbølgene, hvor det ved de to første bildene er vanskelig å se hva som egentlig foregår. Men på det tredje bildet kan man se at lydbølgene i øverste lydfil beveger seg ned, der lydbølgene i den nederste lydfilen beveger seg opp, og motsatt.

Example 1 of phase
Example 2 of phase
Example of wrong polarity

Det tredje bildet viser tydelig på det markerte området at lydsignalet på den øverste lydfilen først går ned, mens det på den nederste lydfilen går opp.

 

Men hva vil dette si lurer du sikkert på nå? Som oftest forekommer fasefeil i de dypeste eller laveste tonene, og har den enkle forklaringen at basstoner kommer av store lydbølger, som har lettere for å gå over hverandre enn lyse diskant-toner som skapes av små og tette lydbølger. Det som skjer ved fasefeil, og spesifikt i eksemplet over er at disse to lydfilene, sammen kan kansellere deler av lyden, og dermed gjøre den svakere, mindre fyldighet i lyden og det kan forkludre stereoinntrykket av lyden du nettopp har spilt inn. Derfor kan det alltid være lurt å sjekke selve lydbølgen som vist ovenfor i de situasjonene hvor du har flere mikrofoner på en og samme lydkilde.

Polarityshift.png

Løsningen på dette kan skje på flere måter, hvorav tre løsninger beskrives her:

1. Den mest brukte metoden er å bruke en såkalt ”polarity switch” og som ser sånn ut:

​

​

De fleste EQ’er som originalt følger med de forskjellige DAW’ene har en slik ”polarity switch”. Det den gjør er å snu polariteten til lydsignalet 180 grader. Som igjen vil si at hvis man bruker en ”polarity switch” på den øverste filen så vil ikke lenger lydbølgen først gå ned innen det markerte området, men opp (og motsatt – den andre delen innenfor det markerte området som går opp vil da i teorien gå ned). Denne endringen kan ikke observeres i lydfilen, da det er selve plugin’en som sørger for å gjøre dette digitalt. Hvis man er usikker på om du har fasefeil i noen av opptakene dine, så kan det være lurt å teste med en slik ”polarity switch”. Det er heller ikke like lett å se med det blotte øyet om det egentlig er fasefeil i lydsignalet, hvor man bare må prøve å feile. Og selvfølgelig skal man alltid velge det som låter best, ikke det som teoretisk sett skal være riktig.

2. Den ene lydfilen kan forskyves slik at de delene av lydsignalet som peker ned vil peke nedover på samme punkt som den andre lydfilen. I eksempelet ovenfor kan man flytte den nederste lydfilen litt til høyre slik at punktet hvor lydbølgen går opp, skjer samtidig som den går opp på den øverste lydfilen. Nedenfor følger et bilde av de samme gitarsporene ovenfor hvor den nederste lydfilen er forskjøvet slik at lydbølgene ikke kansellerer hverandre:  

Example of correct polarity

3. Det finnes også enkelte plugins som gjør dette for deg. Enten Plug-ins hvor du manuelt stiller inn tiden som lydfilen skal forskyves eller hvor en Plug-in gjør dette automatisk for deg. Et eksempel på dette kan være ”Soundradix” sin plugin som heter ”AutoAlign”. Denne plugin’en gjør automatiske beregninger av hvor store faseforskyvninger som vil kreves for at lydfilene kansellerer hverandre minst mulig. Dette kan være en tidseffektiv tilnærming, men det er ingen billig investering. Men hvis du bruker mange forskjellige samples av trommer, eller bass, så kan det gjøre hverdagen din enda enklere og musikken låter fett enda fortere ved hjelp av eksempelvis denne plug-in’en. Det finnes antageligvis også mange andre varianter av dette. Det er flere miksere verden over som sverger til at du bør bruke en plugin for å forskyve lydfilen (og dermed ikke gjøre som forslag 2. ovenfor( med forskjellige årsaksforklaringer, men de fleste begrunnelser handler om å la lydfilen i seg selv være uberørt.

​

​

For de som er mer bevandret i lydbølgenes verden så kan man selvfølgelig diskutere hvorvidt fasebegrepet er brukt helt korrekt i denne artikkelen. Men det er ikke nødvendigvis det som er formålet med denne artikkelen. Formålet er at du skal kunne få musikken din til å låte så bra som overhodet mulig. Og hvis du kommer i situasjoner hvor du ikke får lyden til å låte så fyldig og god som du ønsker, og du bruker flere mikrofoner på samme kilde, så kan det gjerne være lydbølgene som kansellerer hverandre og gir deg en tynn og spinkel lyd. Og da vil forhåpentligvis du, etter å ha lest denne artikkelen, kunne se nærmere på om fasefeil er problemet ditt. 

​

Ikke vær redd for å prøve og ikke minst feile med musikk. Det er den eneste måten å gjøre erfaringer og bli bedre i arbeidet ditt.

 

Vil du ha flere hjelpsomme artikler som det her? Send meg en melding på SoMe eller HER med ønsker om hva annet du kunne tenke deg å lese om! 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page