top of page

AURAN-STUDIO

TIPS OG TRIKS

SPILLE INN ELEKTRISK GITAR MED ÉN MIKROFON?

Hva trenger du egentlig for å få en fet lyd med kun én mikrofon når det er tid for å spille inn el-gitar? Det du trenger er kun én mikrofon og tålmodighet. Det er selvfølgelig en forutsetning at du har el-gitar og en forsterker med en høyttaler eller et separer kabinett, men det har du vel allerede siden du klikket deg inn på denne artikkelen.

 

Profesjonelle studioer kan gjerne bruke flere forskjellige mikrofoner for å skape variasjon når de tar opp en el-gitar. Men som nevnt i tidligere artikler så kan flere mikrofoner på én og samme kilde skape komplikasjoner med tanke på fase. Ikke er det alle som har et altfor stort mikrofonutvalg heller. Flere og flere velger også å ha 2-3 gode allsidige mikrofoner som kan brukes på det meste.

 

Men tilbake til å spille inn el-gitar så trenger du først og fremst en mikrofon som egner seg til formålet. Shure SM57 eller Sennheiser e609 er to veldig gode dynamiske mikrofoner som tåler et høyt lydtrykk uten at det påvirker verken mikrofonen eller lyden. Samtidig er det to billige alternativer som kan brukes på flerfoldige lydkilder. Hvis du ikke har en av de to mikrofonene så bruker du bare den mikrofonen du har. Så lenge det er en dynamisk mikrofon så trenger du stort sett ikke være redd for lydnivået fra høyttaleren.

Men hvor på høyttaleren skal mikrofonen plasseres?

Det kommer an på hva slags lyd du ønsker. Det viktigste du kan gjøre er GIRATS! GIRATS er et akronym for « Get It Right At The Source». Det er et vesentlig prinsipp ved alle innspillinger du gjør, men er på mange måter spesielt viktig ved gitarinnspillinger. Hvis du i ettertid av en gitarinnspilling må booste eller redusere frekvenser med over 3db for å skape den riktige lyden i mikseprosessen, så vil sluttresultatet antageligvis bli mye bedre hvis du spiller det inn på nytt.

 

Når det gjelder selve plasseringen av mikrofonen på høyttaleren så vil jeg komme med noen tips til hvordan komme frem til en mikrofonplassering som kler låten. Du må først og fremst ha en klar visjon om hvordan gitaren skal låte i en endelig mix, samtidig som du alltid bør kontrollere lyden opp mot selve sangen. Begynn med å plassere mikrofonen noen centimeter unna grillen foran høyttaleren, vendt direkte mot midten av høyttaleren. Dette vil føre til en lyd preget av mye diskant. Forsøk der først, før du gradvis flytter mikrofonen utover mot kanten av høyttaleren. Å flytte mikrofonen mot kanten av høyttaleren vil gradvis temme de lyseste frekvensene og skape mer dybde og bunn i gitarlyden. Gjør noen forsøk hvor du tar opp gitaren med mikrofonen på forskjellige steder før du bestemmer deg for hvor mikrofonen skal plasseres.

Centerconed mic placement
Mic placement on side of the cone

Hvis du likevel ikke syns du får ut riktig lyd av høyttaleren inn i mikrofonen så er det noen andre ting du kan forsøke. 1) Hvis du har flere høyttalere å velge mellom på kabinettet så kan det være lurt å teste samtlige høyttalere da disse mest sannsynlig gir forskjellige lyder. Bruk tid på å finne den beste høyttaleren. 2) For å få enda mer dybde og bass i lyden så kan mikrofonen plasseres skrått mot høyttaleren (som du kan se på bildet nedenfor). 3) Selv om de fleste foretrekker å plassere en mikrofon tett på høyttaleren for å kun ta opp selve høyttalerlyden, så kan det hende du liker lyden som oppstår i selve rommet. Du kan derfor forsøke å plassere mikrofonen cirka 20 cm unna. Dette vil gjøre at du tar opp mer av «hele» høyttalerlyden, samtidig som du mer refleksjoner fra overflatene i rommet. Dette kan løfte lyden i retning av hva du selv ønsker. Gjerne eksperimenter med hvor mikrofonen peker når den er så langt unna.

TIlted mic to the side of the cone

Hvis du ønsker å spille inn to gitarer for å skape en stereoeffekt, så kan du enkelt skape et inntrykk av at du bruker forskjellige gitarer, ved å flytte på mikrofonplasseringen fra den ene innspillingen til den andre. På denne måten sørger du for at lydene skiller seg fra hverandre og dermed sprer seg enda bedre. Hvis du spiller inn to forskjellige opptak av den samme gitarlyden og samme mikrofonplasseringen, så kan du risikere at gitaren nærmest høres mono ut, på grunn av at de er for like.

 

Det kan være kjekt å vite at delay og reverb som kommer fra gitarhøyttaleren (eksempelvis ved bruk av pedaler) kan være vanskelig å få frem i selve innspillingen. Det kan derfor skje at du må ty til en reverb- eller delayplug-in i den endelige mikseprosessen, som igjen betyr at det kan være lurt å teste dette underveis i testingen av mikrofonplasseringen.

 

Det er her, som ved alle andre innspillinger ingen regler for hvordan du gjør det endelige opptaket. Hvis det betyr at du henger mikrofonen ned fra toppen av forsterkeren eller vender mikrofonen i de rareste posisjoner, så må du mer enn gjerne forsøke det så lenge lyden blir slik du ønsker det.

 

Nøl ikke med å ta kontakt på sosiale medier eller mail

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page