top of page

AURAN-STUDIO

TIPS OG TRIKS

HVORDAN SPILLE INN AKUSTISK GITAR?

Du smeller opp en mikrofon eller to foran gitaren, sikter den inn mot lydhullet på gitaren og blir skuffa når du hører resultatet av innspillingen? Det låter ikke som de sangene som du har hørt så mye på, men hva kan du ha gjort feil?  

 

Det er mange steder det er fort gjort å gjøre en feil når en akustisk gitar skal tas opp, så derfor vil jeg komme med noen tips og triks om hva som kan være et godt utgangspunkt og hvilke fallgruver man bør passe seg for når man spiller inn akustisk gitar. Flere av disse tipsene er også relaterbare til andre instrumenter som skal spilles inn.

 

Hvor godt kan du låta? Førsteprioritet før man spiller inn noe som helst, er å kjenne låta godt. Ikke bare bør du kjenne låta godt, men du bør ha øvd I forkant på å spille stemmen som gitaren har. Hvis låta I sin helhet har tatt utgangspunkt i å bruke en metronom, så bør du også ha øvd med en metronom.

 

Når skifta du sist strenger på gitaren? Det er ingen tvil om at nye strenger låter penest. Spesielt hvis det er snakk om stålstrenger (eller varianter av dette) så vil det påvirke lydkvaliteten på gitaren i aller høyeste grad. Hvis du velger å skifte strenger før en innspilling (noe som du bør gjøre) så bør du ikke vente til siste liten med dette. En gitar som akkurat har skiftet strenger kan faktisk bruke litt tid på å holde stemmingen. Skift derfor strenger noen dager i forveien før innspilling, og bruk litt tid på å spille på den og stemme den inn igjen.

 

Er gitaren helt stemt? Dette virker som et overflødig punkt, men du bør sette av tid i forkant av, og underveis i innspillingsprosessen til å stemme gitaren, så den er helt ren i tonene til enhver tid.

 

Når alt er i orden med utstyret og musikeren så er det på tide å sette en mikrofon foran gitaren. Det viktigste du må huske på er at det ikke er noe som er feil måte å plassere mikrofonen. Men du bør ha en tydelig og klar visjon i forkant av innspillingen om hvordan du ønsker at gitaren skal låte. Bruk derfor god tid på å prøve ut forskjellige posisjoner og avstander til gitaren. Her kommer likevel noen tips for hvor det kan være lurt å starte mikrofonposisjonen. Det mest intuitive er gjerne å stille mikrofonene direkte mot resonanshullet i gitaren, men dette bør aldri være startpunktet. Ta først og fremst utgangspunkt i at mikrofonen bør være 30-40cm unna gitaren. Deretter kan kan du prøve en av følgende utgangspunkt for plassering:

 

1. Pek mikrofonen mot det 12. båndet på halsen

Alternativt peke den på det punktet på halsen der resonanskassen og gitarhalsen møtes. På den måten tar du opp en ren og pen tone av gitar med litt ekstra diskant.

 

2. Pek mikrofonen mot gitarkassen enten ovenfor resonanshullet i forkant, eller nedenfor resonanshullet i bakkant

Dette vil gi en mer fyldig tone av gitaren, gjerne fylt med noe mer bassfrekvenser. Sørg for at mikrofonen ikke peker direkte mot resonanshullet. Dette vil gi mindre lyd av strengene, og mer lyd av selv resonanskassen.

 

3. Prøv forskjellige mikrofoner

De fleste vil nok anbefale deg å bruke en kondensatormikrofon. Og generelt sett så vil en kondensatormikrofon ha en karakteristikk som gjør det enklere å få en god lyd fort på en akustisk gitar. Men i enkelte tilfeller kan det likevel lønne seg å bruke en dynamisk mikrofon. Hvis du bare har en dynamisk mikrofon så betyr heller ikke det at det er umulig å få en god lyd, men det kan hende du må bruke litt lenger tid og være noe mer nøye med mikrofonplasseringen. Vil selvfølgelig oppfordre deg til å eksperimentere.

 

4. Plasser mikrofonen ved siden av hodet til gitaristen

Ikke en like utbredt metode for å ta opp akustisk gitar, men en desto mye mer spennende tilnærming. Utgangspunktet for denne plasseringen tar utgangspunkt i at det er gitaristen selv som vet best hvordan gitaren låter, og gitaristens lytteposisjon er ovenfra og ned. Dermed er teorien bak denne plasseringen at man replikerer noenlunde samme gitarlyden ved å plassere mikrofonen i nærheten av øret til den som spiller på gitaren.

 

5. Plasser mikrofonen helt i bakkant på siden av ressonanskassen

Kanskje å anse som en enda mer ukonvensjonell metode, men det er en metode som man kan få en fin lyd fra, eller en annerledes lyd, men som like fullt er en gitarlyd. I enkelte tilfeller ser man etter det særegne mer enn at det skal låte som alle andre. Med ”i bakkant av ressonanskassen”, så menes det helt i bunnen av gitaren. Hvor mikrofonen skal peke der hvor det ofte er et feste til gitarreimen. Enkelte vil kalle dette undersiden av en gitar.

 

6. Bruk to mikrofoner for en stereo effekt ­

hvis man ønsker at gitaren skal gi lyd fra seg i stereoeffekt, kan man enten spille inn det samme gitarpartiet to ganger, eller sette opp to mikrofoner for å oppnå en stereo effekt ved samme fremføring. Dette kan gjøres på forskjellige måter, men start gjerne med at den ene mikrofonen peker på samme sted som pkt. 1, altså mot 12. Bånd (eller der halsen møter resonanskassen). Mens den andre mikrofonen peker mot resonanskassen, skrått nedenfor resonanshullet. Hvis man samtidig bruker to forskjellige mikrofoner vil det være lettere å skille gitarlyden selv om det er én og samme fremførelse. Gjerne ved å bruke en kondensatormikrofon mot halsen og en dynamisk mikrofon mot resonanskassen (eller motsatt). Dette er en mye brukt metode, men som gjerne medfører flere problemer relatert til fase. Hva fasefeil er, og hvordan det kan fikses beskrives i neste tips og triks som kommer på denne siden.

 

 

I bunn og grunn så er det startpunktet som er viktig ved en gitarinnspilling, og det er ytterst få regler som egentlig gjelder. Det er kun to regler du alltid bør følge og de vil være like for alle lydkilder du skal spille inn. Regel 1: ”aldri smell opp en mikrofon og vær fornøyd med det”. Bruk heller litt ekstra tid på å prøve forskjellige mikrofonplasseringer. Og regel 2: ”Hvis det låter riktig, så er det riktig”. Låter det ikke som du hadde tenkt, så trår regel 1 i kraft. 

 

Forhåpentligvis vil dette være med på å hjelpe deg til å øke selvtilliten din ved innspilling av akustisk gitar, men også for andre lydkilder. Eksperimenter så mye du kan, og ikke være redd for å gjøre noen feil. Det andre kaller feil, må du kalle for læring.

​

​

 

Vil du ha flere hjelpsomme artikler som det her? Send meg en melding på SoMe eller HER med ønsker om hva annet du kunne tenke deg å lese om! 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page